Open woning in recreatiegebied


| | | | | | | |


In een landelijk gebied tussen Brasschaat en Brecht (België) ligt een recreatie gebied met compacte ééngezinswoningen. Tussen de kleine versies van de klassieke fermette, staat deze eigenzinnige duurzame woning in houtskeletbouw. Naast het bio-ecologische karakter heeft deze woning ook subtiele organische karakteristieken. De verhoudingen, zowel in plan, als in de gevel, zijn opgebouwd uit de guldensnede regel. De buitengevel is eerder strak en sober opgevat om de kosten te beperken. Binnenin geeft de centrale steunmuur, met zijn lichte kromming, de woning zijn organische karakter. De centraal gelegen inkomhal met eethoek achteraan en de slaapkamer en gang daarboven, krijgen door de organische kern een veel gezelligere sfeer. Daar waar er meubelen en kasten staan, zijn de muren recht.
De woning is gebouwd uit een gepréfabriceerd houtskelet. Om speelsheid in het ontwerp te brengen, is de inkomzone iets naar binnen geplaatst. De straatgevel is noordgericht en is vrij gesloten. Enkel de inkompartij is volledig in glas. De achtergevel is maximaal open om voldoende licht en zon binnen te halen. Om oververhitting te vermijden zijn er screens voorzien. Het zuidelijk dakvlak is volledig benut met zonnepanelen zodat de woning voldoet aan de EPB normen. De gevel is afgewerkt met bepleistering in een lichtcrème kleur. De raampartijen, uit FSC gelabeld Afromosia hout, zijn bijzonder mooi. Het dak is bedekt met oude Boomse rode pannen. De regenwater afvoeren en dakgoten zijn uit zink. Deze woning is een mooi voorbeeld binnen de trend van steeds compacter gaan wonen.
Alle beelden, teksten, ontwerpen op deze website zijn beschermt onder de wet van copywrite - All text, photos & designs are protected by law of copyright.